"Fantasztikus lehetőség az önismerettől az önkifejezés legkötetlenebb formájáig."

/Nánay István, FÉLonline 2017.10.17./
A fesztivál szervezője:
Országos Diákszínjátszó Egyesület
7633, Pécs, Dr. Veress E. u. 6.
www.diakszinhaz.hu
Facebook
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Az újonnan életre hívott szakmai szemle, az Országos Diákszínházi Fesztivál elsődleges célja, hogy az oda beválogatott előadások felmutassák az adott év színházilag meghatározó keresztmetszetét. Az RDT-ken jól szerepelt, erre a fesztiválra meghívott előadásokat 2-3 tagú zsűri értékeli a szakmai beszélgetéseken, illetve ezt követően díjakat oszt.

I.Országos Diákszínházi Fesztivál (ODF)

időpontja és helyszíne: 2018. ápr. 13-15., Miskolc

Az ODE részéről az ODF felelős művészeti vezetője: Zuti Krisztián

 

Újszülött” Országos Diákszínházi Fesztivál Miskolcon

Zuti Krisztián az ODF-ről

 

Hétvégén Miskolcon 17 csoport részvételével, három napon át mintegy 300 diák részvételével rendezi meg az Országos Diákszínjátszó Egyesület (ODE) az I. Országos Diákszínházi Találkozót. Zuti Krisztiánt kérdezzük, a fesztivál művészeti vezetőjét, az ODE alelnökét a fesztiválról, a (magyar) diákszínjátszásról, a fesztiválszervezésről, a drámatanárokról…

 

Április 13-án, pénteken rajtol a fesztivál: ez az első, legelső ODF. Ez kabala? Szándékos választás volt?

A fesztivál szervezését nagyon tudatosan tervezve kezdtük meg hónapokkal ezelőtt, de start időpontja sokkal inkább véletlennek tekinthető, mint az előbb említett tudatos tervezés részének. Reméljük, szerencsét hoz a dátum, hiszen az Országos Diákszínjátszó Egyesület általam ismert történetének legösszeszedettebb szervezői munkája ér csúcspontjára Miskolcon, illetve 2 héttel később Szolnokon, ahol a XXIX. Országos Diákszínjátszó Találkozó kerül megrendezésre. Azt gondolom, hogy bár rászolgáltunk a szerencsére, ami a két országos rendezvényünkön fog történni, nem elsősorban a csillagok kedvező állásának köszönheti a sikerét, hanem sokkal inkább annak az az átgondolt munkának, ami  az Országos Diákszínjátszó Egyesület vezetőségének köszönhető. Korábban nagyon ritkán fordult elő, hogy hónapokkal az országos fesztivál előtt már ismert volt a helyszín, a regionális fesztiválok kommunikációjában, szervezésében is soha nem tapasztalt egység volt tapasztalható, és talán kimondható, hogy idén a rendezvények anyagi alapja is biztosabb, mint volt korábban.

 

Ez az „újszülött” fesztivál mit tud, miben más, mint a „nagyöreg”, lassan 30 éves testvére, az Országos Diákszínjátszó Találkozó? Milyen igény hozta létre?

Három évtized alatt a diákszínjátszó mozgalom olyan sokszínűvé vált, hogy egy országos rendezvény már nem elegendő, hogy lefedje a különböző színjátszó csoportok alkotta Magyarország-térképet. Nagyon nehezen hasonlítgató össze egy hagyományos színjátszókör célkitűzése, feltételrendszere és egy művészeti iskolában működő osztályéval. Ezért is gondoltunk arra, hogy válasszuk külön az Előadások Fesztiválját (ODF) a Csoportok Találkozójától (ODT), több résztvevőnek biztosítva ezzel a tapasztalatszerzés lehetőségét, és a párbeszéd elindulását olyan alkotók között, akik hasonló céllal vágnak bele az előadáskészítésbe.

Szeretnénk, ha az Országos Diákszínházi Fesztivál lehetőség lenne a diákszínjátszás színházi formakeresési kísérleteinek megmutatására, így ide olyan előadások kapnak meghívást, ahol a próbafolyamat során pedagógiai célok mellett egy közös színházi gondolkodásmód érvényre juttatása is megjelenik a célkitűzések között.

 

A zsűri létszáma is mutatja a fesztivál méretét, súlyát. Párhuzamosan néznek, értékelnek…

Ez igen szokatlan.

Valóban szokatlan, de éppen azért döntöttünk e mellett, hogy valódi, tartalmas, szakmai beszélgetések legyenek. A két zsűri ugyanis osztozik az előadásokon. A fesztiválmezőny egy kék és egy zöld szekcióra oszlik, külön zsűrivel. Nagyon bízunk benne, hogy ezáltal valóban több idő jut egy-egy előadásra a szakmai beszélgetéseken. A felkért szakemberek több oldalról közelítik meg az előadásokat, így talán még teljesebb lehet a produkciókról alkotott kép. Mindkét zsűriben helyet kapott egy-egy olyan egykori diákszínjátszó, aki ma már színészként keresi a kenyerét – Prohászka Fanni és Feczesin Kristóf – Szemerédi Fanni és Jászay Tamás személyében a kritikus szakma is képviselteti magát, míg Háy János és Takács Gábor színházi alkotóként figyeli majd az előadásokat.

Azért nem minden a versenyről szól, sőt. Közös tréning és pamfletkészítést olvastam a műsorban. Mi ez? A találkozás és az értékelés mennyire fontos a színjátszó diákoknak és mennyire a tanároknak?

Örök dilemma az, hogy kikerülhető-e a versenyhelyzet egy olyan találkozón, ahol díjakat is adnak. Szerintem a kettő – a díjak és a verseny – szétválasztható. Attól, hogy ezen a fesztiválon díjakat oszt majd a zsűri, nem következik, hogy kellemetlen rivalizálás lesz a csoportok között. Meggyőződésem, hogy külső visszajelzésekre, díjakra szüksége van a színjátszóknak. Ismert színészeknek nyilatkoznak arról, hogy egy-egy díj milyen megerősítést ad nekik, azt gondolom, a diákoknak pedig hatványozottan szükség van erre. Az pedig csoportvezetői feladat, hogy a másik előadásából az értékre hívja fel a figyelmet a drámatanár, hiszen a többiektől lehet a legtöbbet tanulni. Bízom abban, hogy ez a nyitottság és kíváncsiság lesz a meghatározó Miskolcon is. Ennek az érdeklődésnek szeretnék teret adni a Diákszínjátszók Éjszakáján a Földes Gimnáziumban április 14-én, amikor a diákok is részt vehetnek a szakmai moderátorokkal folytatott szakmai beszélgetéseken és utána lehetőségük nyílik a látott előadások visszajátszására is pamfletek formájában.

De addig is gőzerővel készülünk! Pénteken kezdünk!

Galéria:

 

A fesztivál szervezője: Országos Diákszínjátszó Egyesület (diakszinhaz.hu, odefeszt.hu)

Facebook: Országos Diákszínjátszó Egyesület

 

A fesztivál szakmai partnerei:

Színház- és Filmművészeti Egyetem (EFOP- 3.2.6-16),

a miskolci Földes Ferenc  Gimnázium, Miskolci Nemzeti  Színház,

Miskolc Város Önkormányzata, Miskolci Művészetek Háza,

Apolló Kulturális Egyesület,

Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet

 

A fesztivál helyszínei:

a miskolci Földes Ferenc  Gimnázium,

a Miskolci Nemzeti  Színház (Csarnok, Játékszín),

a Miskolci Művészetek Háza

 

A fesztivál programja elérhető és nyomon követhető az ODE  Diákszínház Applikációjával!